Пошук

ДО УВАГИ ЖИТЕЛІВ ГРОМАДИ

Дата: 23.01.2018 08:13
Кількість переглядів: 731

Інформаційна довідка про порядок призначення та виплати тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату.

 

Постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2017 №  1098  (чинна з 01.01.2018) затверджено Порядок призначення тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату.

Дана допомога призначатиметься у період з 1 січня 2018 року по 31 грудня 2020 року.

Соціальна допомога призначається непрацюючій особі, яка досягла пенсійного віку (60 років), але не набула права на пенсію у зв’язку з відсутністю страхового стажу, за наявності в неї не менш як 15 років страхового стажу.

Розмір тимчасової допомоги визначається як різниця між прожитковим мінімумом для осіб, які втратили працездатність, і середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не може перевищувати 100 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (1373 грн. – з 1 січня 2018 року).

Тимчасова допомога призначається з дня звернення за її призначення, у разі подання заяви з усіма необхідними документами, та перераховується кожні шість місяців з урахуванням майнового стану заявника.

Для призначення тимчасової допомоги особа подає до органу соціального захисту населення: заяву; документ, що посвідчує особу; інформацію про адресу зареєстрованого місця проживання (адресу місця фактичного проживання); документ про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків; довідку про наявний страховий стаж, видану органами Пенсійного фонду України; декларацію про доходи та майновий стан.

Тимчасова допомога не призначається у разі, коли:

середньомісячний сукупний дохід сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців перевищує 100 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (1373 грн.);

особа одержує пенсію або державну соціальну допомогу, що призначається відповідно до Законів України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам» або «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю»;

особа або члени її сім’ї протягом 12 місяців перед зверненням за наданням тимчасової допомоги здійснили покупку, на суму, яка на дату купівлі (оплати) перевищує 50 тис. гривень;

особа працює, або провадить іншу діяльність, та отримує дохід;

за результатами вибіркового обстеження матеріально-побутових умов сім’ї виявлено, що особа має додаткові джерела для існування, не зазначені у декларації про доходи та майно (здавання в найм або в оренду житлового приміщення (будинку) або його частини; члени сім’ї працюють без оформлення трудових відносин; можливість отримання доходу від утримання худоби, птиці, інших тварин; дохід від народних промислів, використання наявної сільськогосподарської техніки, машин, мікроавтобусів тощо);

у власності особи або членів її сім’ї є друга квартира (будинок) за умови, що загальна площа житла перевищує 21 кв. метр на одного члена сім’ї та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю, чи більш як один автомобіль, інший транспортний засіб (механізм).

За наявності вищевказаних обставин, тимчасова допомога може бути призначена органом соціального захисту населення на підставі рішення комісії, якщо у складі сім’ї є особа з інвалідністю.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь