Вшанування пам'яті українців – жертв польсько-українського конфлікту 1943-1944 років, які відбулися у селі Гончий Брід

Дата: 09.07.2018 17:15
Кількість переглядів: 901

   8 липня делегація з Голобської громади взяла участь у заходах із вшанування пам'яті українців – жертв польсько-українського конфлікту 1943-1944 років, які відбулися у селі Гончий Брід.

Фото без опису

   Аби вшанувати пам’ять про загиблих, сьогодні  до Пам’ятного знаку  прибули їхні нащадки, односельці, земляки, представники влади різних рівнів, серед них президент України Петро Порошенко, голова Волинської облдержадміністрації Олександр Савченко, голова Ковельської райдержадміністрації Віктор Козак, депутати та громадськість  Волинського краю.

   75 років минуло з часів трагічних подій українсько-польського конфлікту 1943-1944 років.  Найкривавішим для жителів села Гончий Брід виявився січень 1944 року, коли  було  розстріляно понад 60 осіб. На знак пам’яті про убитих земляків біля місцевого церковного храму споруджений Пам’ятний знак  у вигляді Хреста  та двох плит, на котрих викарбувані прізвища та імена  розстріляних  жителів сіл Гончий Брід, Дроздні, Рокитниця, Пересіка, Волошки,  селища Голоби та міста Ковеля.

   Глава держави поклав квіти до Пам’ятного знаку жертвам польсько-українського конфлікту 1943-1944 років,  воїни роти Почесної варти встановили кошик квітів зі стрічкою національних кольорів України та надписом: «Від Українського народу».

Перед початком виступу Президент запропонував разом виконати Державний Гімн України.

«Я сьогодні хочу, щоб вся Україна почула, весь світ почув, що трагедія Гончого Броду, так само як і Волинська трагедія загалом, є болісним та повчальним історичним уроком для двох народів – для українського народу і для польського народу. Бо сюди сьогодні у Гончий Брід я приїхав одразу ж після відвідин і відкриття  пам’ятника українським жертвам у Сагрині на Холмщині. І  цього візитуукраїнського Президента Холмщина чекала багато років. Це дуже символічно і знаково, що ми шануємо і пам’ятаємо кожного без вини вбитого»,  - звернувся до присутніх Президент.

Хвилиною мовчання вшанували пам’ять усіх жертв українсько-польського конфлікту 1943-1944 років.

«Вічна пам’ять кожному українцеві.  Вічна пам’ять кожному поляку»,  - сказав Президент.

Біля Пам’ятного знаку також відбулась панахида за загиблими, яку відслужив настоятель Святотроїцького храму  Микола Хотинський. Помолившись спільно з усіма, Петро Порошенко зайшов до церковного храму і запалив свічку. Опісля подовгу спілкування  і фотографувався з громадою, адже кожен хотів мати фото з Президентом. Проводжали волиняни Петра Порошенка   піснею, яка є гімном  Волинського краю -  «Волинь моя». 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь