Робота відділу соціальних служб

Дата: 21.02.2020 08:33
Кількість переглядів: 1034

Фото без опису

Одним із напрямків Центру надання соціальних послуг Голобської селищної ради є професійна допомога сім’ям з дітьми, які опинились у складних життєвих обставинах, у визначенні причин власних проблем і подальший спільний пошук можливостей для їхнього вирішення шляхом надання комплексу соціальних послуг.

Відповідно до покладених завдань, відділ соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Центру надання соціальних послуг Голобської селищної ради здійснює виявлення та веде облік:

- сімей, дітей та молоді, які перебувають у складних життєвих обставинах;

- осіб з числа випускників інтернатних закладів;

- дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа;

- прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, сімей опікунів, піклувальників;

- осіб з інвалідністю;

- осіб, які звільнилися з місць позбавлення волі;

- осіб, які зазнали жорстокості та домашнього насильства.

- проводить оцінку потреб сімей, дітей та молоді, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги, у тому числі сімей учасників антитерористичної операції та внутрішньо переміщених осіб.

За період 2019 року до відділу соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді надійшло 40 повідомлень про сім’ї та особи, які опинилися у складних життєвих обставинах. В усіх вищезазначених сім’ях була проведена оцінка їх потреб.

Загалом на первинному обліку у відділі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді у звітному періоді перебувало 17 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 16 осіб із числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського  піклування. Протягом року послугами охоплено 3 опікунські сім’ї, в яких виховується 4 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та 2 прийомні сім’ї, де виховується 3 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування. Під час соціального супроводу з даними  сім’ями здійснювалася індивідуальна робота з прийомними батьками та опікунами. Із дітьми проводились бесіди, консультації для допомоги у набутті навичок самостійного життя  у соціумі, формування відповідальності, попередження негативних явищ.

Протягом звітного періоду на обліку перебувало 16 сімей, в яких виховується 43 дитини, як таких, що опинилися у складних життєвих обставинах.

Даним сім’ям надавалися послуги соціального супроводу, консультування, соціальної профілактики, кризового та екстреного втручання, представництва інтересів, посередництва (медіації), натуральної допомоги у вигляді одягу. З батьками із даних сімей систематично проводилися індивідуальні профілактичні бесіди та роз’яснювальна робота  з метою посилення відповідальності за виховання дітей, підвищення рівня їх виховного потенціалу. Перевірялися умови проживання дітей, які виховуються у вищезазначених сім’ях. Постійно проводилася робота, направлена на вивчення причин, які призвели до скрутного становища в житті дитини. Такими причинами є – зловживання алкогольних напоїв дорослими членами сім’ї, ухиляння батьків від виконання своїх обов’язків з виховання дитини, небажання піклуватися про фізичний і духовний розвиток дітей, їх навчання, підготовку до самостійного життя. Батьки не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, що негативно впливає або може вплинути  на фізичний розвиток дітей, не створюють належних  умов для отримання освіти.

За період 2019 року відділом соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді спільно з  представниками служби у справах дітей Ковельської райдержадміністрації та інспектором ювенальної  превенції сектору превенції Ковельського відділу поліції здійснено два випадки кризових та екстрених втручань, де існувала загроза життю та здоров’ю дітей. В результаті було вилучено 5 дітей.

У 2019 році на обліку у відділі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді перебувало 11 осіб, які засуджені до покарань та не пов’язані з позбавленням волі. Вищезазначеній категорії надавалися послуги консультування, соціальної профілактики, соціальної адаптації, соціальної інтеграції та реінтеграції. Відповідно до Плану спільних дій Центру надання соціальних послуг Голобської селищної ради та Ковельського міськрайонного відділу з питань пробації з даною категорією осіб проводилися «Дні соціальних служб для сім’ї,  дітей та молоді».

Протягом 2019 року до відділу не надходило жодного повідомлення щодо вчинення насильства  в сім’ї, проте проводилася робота з двома сім’ями з недопущення повторного вчинення насильства в сім’ї, оскільки діти в даних сім’ях постраждали від фізичного насильства.

Важливим напрямком діяльності Центру є здійснення просвітницько-профілактичної роботи щодо попередження складних життєвих обставин. У минулому році проводилися лекції, бесіди, відеолекторії з питань попередження шкідливих звичок серед підлітків, підготовки молоді до сімейного життя, відповідального батьківства, профілактики вчинення насильства, торгівлі людьми, популяризації здорового способу життя, під час яких розповсюджувалися інформаційно-просвітницькі матеріали.

З метою усунення причин, які ведуть до появи складних життєвих обставин в житті дитини та забезпечення комплексної допомоги сім’ям та особам, які опинилися в складних життєвих обставинах, відпрацьовано механізм співпраці  відділу соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Центру надання соціальних послуг Голобської селищної ради зі службою у справах дітей Ковельської РДА, ВП ГУНП  Ковельського району; філією державної установи «Центр пробації» у Волинській області, іншими установами та закладами громади.

 

 

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь