У Голобській та Люблинецькій громадах обговорили проблеми та потреби життя переселенців

Дата: 05.09.2022 10:06
Кількість переглядів: 1294

Фото без опису

 

 

У Голобській громаді нині проживає близько 350 переселенців, а у Люблинецькій, що неподалік, понад 200. Щоб краще зрозуміти тенденції їх проблем та потреб, тут організували обговорення за участі ВПО та жителів тергромад. Ці заходи відбулися 22 серпня за ініціативи Волинського Інституту Права та місцевих владних посадовців.

          Щоб зустрічі дали максимальний результат, їх організували у форматі фокус-груп. Модераторка заходу озвучувала заздалегідь підготовлені тематичні питання, а кожен присутній чи присутня могли відповісти на них.

Зокрема, йшлося про життя до війни та нині; про взаємовідносини між вимушено переміщеними українцями та місцевими;  про актуальні потреби і проблеми ВПО. Окремим блоком питань з’ясовувалося чи готові переселенці та жителі Голобської і Люблинецької громад долучатися до заходів (в ролі учасників або організатори), які сприяють розвитку селищ та сіл.

«Ми  усіляко стараємося допомогти українцям, які лишили рідні домівки через війну. У нас працюють прихистки; є місця, де надають гуманітарну допомогу; організовуються різні заходи для дітей. У цей процес включаться всі: влада, церква, жителі громади. Водночас, можливо не все ми врахували, не все знаємо. Тому завдяки цій зустрічі ми ліпше зрозуміємо ситуацію, краще налагодимо діалог і заплануємо подальші дії», –  зазначає голова Голобської громади Сергій Грабарук.

Усі присутні активно включалися в розмову, ділилися своїми міркуваннями, уважно слухали інших. Найбільше думок висловлювали щодо поточних проблем. Зокрема йшлося про потребу ліпшого облаштування житла, де мешкають ВПО;  відсутність роботи; підготовку до зимового сезону; краще налагодження комунікації між переселенцями та місцевими.

«Вийшла дійсно конструктивна розмова. Ми багато собі чого занотували, щоб використовувати в подальші роботі. Більше того, захід дозволив нам проговорити тривожні думки і краще познайомитися між собою»,  каже голова Люблинецької громади Наталія Сіховська.

Зауважимо, що важливі думки занотували не лише посадовці. В подальшому планується продовження дослідження та підготовка відповідних аналітичних звітів, які міститимуть рекомендації щодо спільних дій, які сприятимуть владно-громадській взаємодії та соціальній інтеграції ВПО у приймаючих громадах.  

«Ці зустрічі відбулися в межах нашого нового проєкту. Як тільки звіти будуть підготовлені, ми знову приїдемо до Голоб та Люблинця, щоб публічно обговорити напрацювання зі всіма зацікавленими. Таким чином, спільними зусиллями, ми створимо, так би мовити, дорожню карту для інтеграції переселенців у життя згаданих громад»,  зазначає керівниця Волинського Інституту Права Ірина Гайдучик.

 

Дослідження проводиться в рамках реалізації Волинським Інститутом Права проєкту «Супровід розвитку територіальних громад в умовах викликів спричинених війною», що підтримується програмою «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження».

 



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь