Пошук

ВІДБУВСЯ СЕМІНАР

Дата: 25.10.2017 11:01
Кількість переглядів: 1217

В Голобах навчили, як розвинути бізнес на ягодах і молоці.


У Голобській громаді відбувся семінар на тему: «Технології вирощування та умови успішності полуничних та малинових кооперативів». Навчання орієнтоване на фермерів, активних громадян та просто охочих вчитися та розвивати сільське господарство. Своїм досвідом створення та розвиту ягідних кооперативів ділився експерт зі Львова Андрій Галяс. 
Впродовж зустрічі для учасників розповідали про технології вирощування малини та полуниці від підготовки угідь та якості розсади до збору урожаю, умов зберігання та можливі ринки збуту. Експерт розкрив секрети, які має знати кожен господар, який зацікавлений у нарощуванні об’ємів ягоди та підвищення її якості. 
Також Андрій поділився своїм улюбленим сортом полуниці, це сорт середньої стиглості «Сирія». Експерт підкреслює неймовірний запах та смак ягоди та рекомендує, тим хто у пошуку, спробувати її.
Пізніше до спілкування долучився запрошений місцевий підприємець. Бізнесмен розповів про власне свою діяльність, про умови співпраці та можливості для започаткування бізнесу. Гість поділився досвідом створення кооперативів, навів успішні приклади їх діяльності. «Ціна на ягоди прямо залежна від об’ємів, які ви здаєте у пункти прийому» - наголосив він. Таким чином закликали селян об’єднувати сили, створювати та розвивати кооперативи.

Потім  говорили про сире молоко: його збір, від чого залежить якість продукту та як зробити, щоб здати молоко найвигідніше для себе.
Спікером на заході був Юрій Бакун. Запрошений - експерт з багаторічним стажем з Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України, що у столиці. 
На прикладах німецьких та польських ферм, які свого часу персонально відвідав, Юрій виділив основні моменти, які мають вплив на якість молока, а саме: оснащення корівників, необхідність відповідного освітлення, нюанси догляду за тваринами та власне збір сирого молока. 
Експерт також звернув увагу на можливості нашого регіону. «Волинь – регіон з великими угіддями та пасовищами для худоби… Можна і варто це використовувати у вашому господарстві» - наголосив пан Юрій. Тому крім практичних порад розведення великої рогатої худоби, ще селян закликали розвивати власну справу. Їм в допомогу були презентовані програми підтримки для фермерів, які плануються на наступний рік та програму конкретних кроків для бажаючих розвивати власне господарство. 
В ході розмови учасники семінару ділилися досвідом, проблемами та колегіально обговорили питання, що виникали. Також згадали про поїздку влітку на один з кооперативів у Тернопільській області (поїздка реалізована ГО «Волинський Інститут Права» за підтримки програмної ініціативи «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження» в межах реалізації проекту «Сприяння реалізації Стратегії розвитку Голобської громади із використанням інструментів громадської участі»). Виконуючий обов'язки старости в Голобській громаді, пан Віталій Мартинець, висловив свої позитивні враження та наголосив на потребу створення кооперативу в ОТГ. Віталій Анастасійович зауважив, що у даному напрямі вже є певні напрацювання, зокрема він особисто доносить до громади переваги створення кооперативів і має активістів, які займаються сільським господарством, є зацікавлені у створенні кооперативу і працюють над цим. Поради експерта та бажання громади співпадають на данному етапі, тому чекаємо новин та бажаємо успіхів у реалізації задуманного.

Заходи відбувалися в межах реалізації проекту «Сприяння реалізації Стратегії розвитку Голобської громади із використанням інструментів громадської участі», що реалізується Волинським Інститутом Права за підтримки програмної ініціативи «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь