Фестиваль весільних обрядів удався на славу

Дата: 04.06.2018 12:27
Кількість переглядів: 1195

   Наймаштабніше весільне гуляння відбулося 2 червня 2018 року у центральній садибі Голобської об’єднаної територіальної громади.

Фото без опису

   Не справжнє, а імпровізоване: ідеться про фестиваль  весільних обрядів, на котрий завітали гості із усієї Волині і були просто вражені його маштабністю та неймовірною кількістю тематичних складових.  Звісно, яскравій події передували місяці творчої роботи й організаційної підготовки. І, в результаті, можна впевнено заявити: свято таки вдалось! І свідченням тому -  велика кількість задіяних учасників (із 11 громад області)  та гостей. Поміж них, зокрема, і голова облдержадміністрації Олександр Савченко,  голова райдержадміністрації Віктор Козак, голова районної ради Андрій Броїло.

   Прибувши на фестиваль посадовці відразу ж  занурилися у тутешню атмосферу: файні молодиці почепили керманичам, як і решті гостей, весільні букетики на  сорочки й запросили стати частиною колоритного дійства:

«Просимо на хліб та сіль, на  наше весілля»

- припрошували.  Очільники обласної та районної влад, а також  господар свята – Голобський селищний голова Сергій Гарбарук привітали учасників та гостей фестивалю  й  побажали їм гарних розваг. Олександр Савченко мовив, що  сьогодні, на жаль,  призабуті прадавні  весільні традиції українського народу, на другий план відійшли їх  гострота та глибина, а відтак нагадування, хай у такій формі, про ті традиції та весільні обряди, про їх суть та глибокий  сенс -  важливий крок для їхнього відродження. «Це було народне кодування сім’ї в доброму сенсі цього слова - , зауважив Олександр Ілліч.  – Тому відродження традицій надзвичайно важливе, а традиційне весілля – справжнє таїнство і складна робота». За словами керівника виконавчої влади області, той факт, що сьогодні прибуло багато делегацій від громад і районів, свідчить про те, що вони хочуть перейняти позитивний досвід.

«Такі фестивалі мають бути щонайменше в кожному районі, бо кожен із них  має  свої особливості у  традиціях. Але скрізь це душевно,  епохально та сакрально»,

- додав Олександр Савченко.

  Віктор Козак відзначив, що приємно бачити, що Голоби ваблять до себе гостей, а все  завдяки  талановитості громади, згуртованості та відповідальності мешканців. - Дякую, вам, земляки, за  прекрасне свято, за гарний настрій, за незабутні враження. Приємно  підтримувати й  реалізовувати подібні ініціативи, долучатися до організації культурних заходів такого маштабу, що популяризують та туристично приваблюють як вашу територію, так Ковельщину загалом, -  сказав голова райдержадміністрації.

  Весільні обряди майже столітньої давнини  були продемонстровані представниками окремих громад області.  На місцевому стадіоні «Дружба» - а саме тут  проходив фестиваль – зібралися десятки ряжених наречених, свах та молодиць, при вході у стадіон, ворота якого, як годиться, були заквітчані зеленню,  вигравали музики, файні молодиці йшли в танок, а обабіч розкинувся ярмарок, на якому відвідувачам пропонували різноманітні смаколики і вироби майстрів народних ремесел. Стилізована під типову українську хату тих часів  сцена: тут і піч, і вишивані пухові подушки на старих скринях, глечики, ночви й інше кухонне начиння. Окрім представлень одного із весільних обрядів кожною громадою – учасником у програмі свята -  виступи дитячих та народних колективів і гуртів.

   За яскравими номерами спостерігало чимало глядачів, потоки людей все ринули і ринули, аби стати частиною чогось цікавого, направду незабутнього – адже такого краяни ще не бачили. Тож можна упевнено заявити:Фестиваль весільних обрядів у Голобах удався на славу.

За матеріалами сайту Ковельської РДА.

 

 БІЛЬШЕ ФОТО ТУТ!

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 БІЛЬШЕ ФОТО ТУТ!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь