Спеціалісти радять селянам

Дата: 24.06.2021 16:53
Кількість переглядів: 2680

Фото без опису

Відділ прогнозування, фітосанітарної діагностики та аналізів ризику повідомляє, що в посадках ранньої картоплі особистих селянських господарств відмічено появу небезпечної хвороби-фітофторозу.  Сухий теплий початок червня сприяв дещо пізнішому прояву хвороби, але в другій декаді спостерігалося різке збільшення температур, випадання дощів та рясних рос, висока вологість сприяли початку ураження картоплі раннього строку посадки. Погодні умови (часті дощі, тепла погода) сприятимуть швидкому поширенню хвороби на середніх сортах (сприятливі умови - відносна вологість повітря більше 70%, температура повітря 9-20°С).

Краще застосувати фунгіцидні  препарати - профілактично. За перших ознак хвороби обов´язково проводять обприскування одним із пестицидів відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні», суворо дотримуючись регламентів їх застосування, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог. При повторенні обприскувань необхідно дотримуватись принципу чергування препаратів.

 

Не менш важливою є інформація про те, що за даними проведених обстежень в приватному секторі на хрестоцвітих культурах відмічено появу та шкодочинність білокрилки. Цього року поява шкідника відмічена пізніше, як в попередні роки. Ймовірно, цьому сприяє тепла, без дощів погода та затяжна холодна весна. При сприятливих умовах ареал поширення та чисельність шкідника буде збільшуватись. Спека та підвищена вологість повітря формує сприятливі умови для розвитку білокрилок та їх шкодочинності. Для регулювання чисельності білокрилки на овочевих культурах велике значення мають систематичні спостереження, виявлення та ліквідація первинних вогнищ шкідника. Боротьба з білокрилкою на капусті буде ефективною, якщо заходи будуть проводитися з урахуванням того, що шкідник розташовується на нижній поверхні капустяного листа, ефективними є композиції інсектицидів з обов’язковим додаванням прилипача. Кількість обробок залежить від чисельності фітофага та ефективності препарату. Для попередження розвитку резистентності (стійкості) шкідника потрібно обробки виконувати препаратами з різних хімічних груп з інтервалом між обробками не більше 10 днів. При проведенні захисних обробок слід використовувати пестициди згідно «Переліку пестицидів та агрохімікатів дозволених до використання в Україні», суворо дотримуючись регламентів їх застосування, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.

Гарних урожаїв!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь