Одноразова оплачувана відпустка батьку при народженні дитини

Дата: 08.07.2021 08:27
Кількість переглядів: 319

Фото без опису

 

9 травня 2021 року набув чинності Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька у догляді за дитиною”.  Відповідним Законом доповнено КзпП та Закон № 504 новим видом відпустки – одноразова оплачувана відпустка при народженні.

Відповідно до Закону одноразова оплачувана відпустка при народженні дитини тривалістю до 14 календарних днів (без урахування святкових і неробочих днів) надається не пізніше трьох місяців з дня народження дитини таким працівникам:

  1.  чоловіку, дружина якого народила дитину;
  2.  батьку дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, за умови що вони спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки;
  3. бабі або діду, або іншому повнолітньому родичу дитини, які фактично здійснюють догляд за дитиною, мати чи батько якої є одинокою матір’ю (одиноким батьком).

Відпустка при народженні дитини надається лише одному з перерахованих осіб.

Не пізніше трьох місяців з дня народження дитини працівнику необхідно звернутися із письмовою заявою до роботодавця, в якій вказати бажану тривалість відпустки. Також особа, яка отримала відпустку при народженні дитини, зобов’язана надати роботодавцю копії документа, необхідного для державної реєстрації народження дитини, або свідоцтва про народження дитини протягом 30 календарних днів з дня виходу в таку відпустку.

Якщо працівник не має бажання піти в таку відпустку, то й зобов’язати його взяти цю відпустку роботодавець не може.

У Законі визначено, що дана відпустка надається тривалістю до 14 календарних днів. Це значить, що за бажанням працівник може взяти її й на менший період. Брати саме 14 днів необов’язково.

Оплачувана відпустка при народженні дитини є соціальною відпусткою, тому вона не переноситься на інший період після спливу трьох місяців з дня народження дитини, не компенсується у разі звільнення, також не продовжується на святкові та неробочі дні.

Що стосується надання батькові відпустки до 3 років, то таке право поряд із матір’ю він також отримав.

За бажанням матері або батька дитини одному з них надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з виплатою за ці періоди допомоги відповідно до законодавства.

Щодо додаткової відпустки «на дітей», то тепер таке право належить одному з батьків, які мають двох чи більше дітей віком до 15 років або які усиновили дитину, матері (батьку) особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, одинокій матері, батьку дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів .

За наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь