Пошук

ЗУПИНИ НАСИЛЬСТВО

Дата: 24.03.2022 12:37
Кількість переглядів: 1996

 

 

   Насильство у сім'ї - це будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного спрямування батьків по відношенню до дитини, якщо ці дії порушують конституційні права і свободи члена сім'ї як людини та громадянина і наносять йому моральну шкоду, шкоду його фізичному чи психічному здоров'ю.

Насильство над дітьми - широке поняття, яке включає різні види поведінки батьків. Розрізняють чотири основні форми жорстокого поводження та зневажання дітей з боку батьків:

 

- Фізичне насильство - дії або відсутність дій з боку батьків, в результаті яких фізичне або розумове здоров'я дитини порушується, або знаходиться під загрозою пошкодження. Наприклад, тілесні покарання, удари долонею, стусани, опіки, задушення, грубі хапання, штовхання, плювки, застосування палиці, ременя, ножа, пістолета.


- Сексуальне насильство або розбещення - використання дитини (хлопчика або дівчинки) дорослим (одним із батьків) для задоволення сексуальних потреб або отримання вигоди. Сексуальне насильство включає в себе статеві зносини. До сексуального розбещення відносять також залучення дитини до проституції, порнобізнесу, оголення перед дитиною статевих органів і сідниць, підглядання за нею, коли дитина цього не підозрює: під час роздягання, відправлення природних потреб.

 

- Психологічне насильство - дії батьків на психіку дитини шляхом словесних образ або погроз, переслідування, залякування, якими навмисно спричиняється емоційна невпевненість, нездатність захистити себе та може завдаватися або завдається шкода психічному здоров'ю. Психологічне насильство має таю прояви: використання лайливих слів, крику, образ, принизливих дій, що спричиняють шкоду самооцінці дитини; вияв брутальності стосовно родичів, друзів дитини, висловлювання чи дії, що вчинені з метою принизити дитини. У психічному насильстві можна виокремити вербальне та емоційне насильство. Вербальне ( словесне) чиниться у разі критики і докорів буквально за кожний вчинок. Емоційне насильство може відбуватися взагалі без слів за допомогою міміки, пози, поглядів, інтонації.

Зневага інтересами і потребами дитини відсутність належного забезпечення основних потреб дитини в їжі, одязі, житлі, вихованні, освіти, медичній допомозі з боку батьків через об'єктивні або суб'єктивні причини. Типовим прикладом зневажливого відношення до дітей є залишення їх без нагляду, що приводить до нещасних випадків, отруєння і інших небезпечних для життя і здоров'я дитини наслідкам.
Підсумовуючи все вищесказане, можна дати визначення поняттю «батьківське насильство».

Батьківське насильство - це будь-які умисні дії (або відсутність дій) фізичного, психологічного, емоційного, сексуального характеру по відношенню до неповнолітньої дитини з боку батьків (батька або матері) з метою приниження, підпорядкування, завдання шкоди фізичному та психічному здоров'ю. Це можуть бути тілесні покарання, удари долонею, стусани; використання дитини (хлопчика або дівчинки) дорослим (одним із батьків) для задоволення сексуальних потреб або отримання вигоди; відсутність належного забезпечення основних потреб дитини в їжі, одязі, житлі, вихованні, освіті, медичній допомозі з боку батьків через об'єктивні або суб'єктивні причини.

   На жаль, не всі дорослі здатні бути відповідальними за свої вчинки щодо   дітей. Просимо всіх бути уважними до дітей та їх долі!

Якщо ви стали свідками жорстокого поводження з дітьми, просимо звернутися на вказані номери телефонів:

  • 116 111 (для мобільних телефонів) або 
  • 0 800 500 225 (для стаціонарних та мобільних телефонів) - національна гаряча лінія для дітей та молоді (безкоштовно, роботу забезпечує ГО "Ла Страда-Україна");
  • 1547 -  Гаряча лінія з протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей
  • 067 880 0743 - Мобільна бригада соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства
  • (03352) 92091 – Служба у справах дітей Голобської селищної ради

 

 

 

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь